Qui era L’Arxiduc

Lluís Salvador d’Àustria-Toscana, arxiduc d’Àustria (en alemany: Ludwig Salvator von Österreich-Toskana. Florència, 1847 – Brandýs nad Labem, en alemany: Brandeis an der Elbe, Bohèmia, Txèquia, 1915). Arxiduc d’Àustria, príncep de Bohèmia, d’Hongria i de la Toscana amb el doble tractament d’altesa reial i imperial. Fou membre de la branca dels Àustria-Toscana de la mil·lenària casa dels Habsburg.

Fou un intel·lectual que s’interessà per les ciències naturals, per l’etnografia i per les llengües clàssiques. També va estudiar l’anglès, el francès, l’hongarès, el txec, l’alemany, l’àrab i el castellà. També va aprendre el català a les Illes Balears, llengua en la qual escrigué diverses obres i la seva correspondència adreçada a Miquel Costa i Llobera i Jacint Verdaguer.

Nat a la ciutat de Florència, capital de l’antic Gran Ducat de Toscana, el dia 4 d’agost de l’any 1847, sent fill del gran duc Leopold II de Toscana i de la princesa Antonieta de Borbó-Dues Sicílies. Lluís Salvador fou batejat amb els noms de Ludwig Salvator Maria Giuseppe Giovanni Battista Dominicus Raineri Ferdinando Carl Zenobius Antonin. Era nét per via paterna del gran duc Ferran III de Toscana i de la princesa Lluïsa de Borbó-Dues Sicílies i per via materna del rei Francesc I de les Dues Sicílies i de la infanta Maria Isabel d’Espanya.

L’any 1859, arran de l’ocupació de la Toscana per part de les tropes de l’exèrcit piemontès, la família gran ducal hagué de partir a l’exili instal·lant-se a Àustria sota la protecció de l’emperador Francesc Josep I d’Àustria. Posteriorment, la família dels Àustria-Toscana adquiriren el Castell de Brandeis a Bohèmia.

A Přerov nad Labem, Bohemia (Txèquia), va fundar el que es creu que fou el primer museu a l’aire lliure o ecomuseu a Europa Central i de l’Est (ca. 1895).