Ciutadella


El bisbe, amb el cabildo catedralici, i les grans mansions d’alguns nobles li confereixen un aspecte ciutadà malgrat que sigui una petita vila. La Ciutadella del segle XXI mantén aquest aire de poble i el passeig pels diferents racons del casc antic és d’allò més gratificant. L’Arxiduc va agafar la plaça d’Alfons III com a punt de partida i d’aquesta en avall, cap el Born, serveix com a eix central que alhora divideix en dos la part antiga de la vila.

El carrer de Maó és bastant angost i va a desembocar a la plaça Nova, en la que hi ha moltes cases antigues amb pòrtic (…) Després d’un arcbotant a mà dreta comencen les galeries d’arcs del carrer de les Verdures (l’actual i popularment conegut Ses Voltes) que arriba fins a la plaça del Be que a la dreta ens du al Carrer de Santa Clara i a l’esquerra al carrer des Seminari. En aquest darrer trobem la botiga d’Iñaki Sampedro amb les seves bosses de pell. Si pel contrari partim cap a Santa Clara passarem per davant el convent, i en aquest punt que ens transmet serenor i tranquil·litat tancarem els ulls i ens imaginarem el vespre del 23 de juny amb tot l’entorn que bull de festa amb els cavalls i caixers de les festes de Sant Joan. Després d’aquest parèntesi seguirem endavant pel Portal de Sa Font fins el seu creuament amb el carrer de Francesc de Borja Moll on l’arader Sebastià Moll continua fabricant barreres i estris del camp fets amb llenya d’ullastre. On hem trobat l’encreuament hi ha el Bastió de Sa Font i continuarem el recorregut a partir d’aquest cap al Born tot vorejant Es Pla de Sant Joan pel carrer de Sa Muradeta. Al final d’aquest carrer i a la Baixada de Capllonch trobam dues firmes que refermen la tradicional qualitat del calçat que es fa a Menorca i que per res està renyit amb el disseny i la recerca de la comoditat, esteim parlant dels sabaters Nando Contreras, amb la marca Benestar, i Nagore. Ara que hem fet el recorregut per la part dreta de Ciutadella ens dirigirem a l’altre costat per visitar dos tallers que són limítrofs amb la part vella. El recorregut més atractiu és passar per la plaça des Born i deixar-nos perdre pels diferents carrerons cap a la Contramurada. En arribar a aquesta, la travessarem per trobar el camí des Degollador que recorrerem fins gairebé el final que és on el pintor Josep Moncada ha instal·lat el seu estudi-taller. Més avall hi ha la plaça Europa i partirem cap a mà esquerra pel carrer de la Pau fins la plaça Jaume II i d’aquí pel carrer Pare Huguet i a la primera travessia a l’esquerra, al carrer Comte de Cifuentes, el sabater Bartomeu Genestar ens espera al taller on ens oferirà una àmplia gamma de mocassins que destaquen per la seva comoditat i qualitat en els acabats.

Al capítol que l’Arxiduc ens parla de la part sud de Ciutadella es fa referència a un espai ben significatiu per l’artesania menorquina. Al camí Vell se situen les grandioses i profundes Pedreres dels Hostals, de les que s’extreuen els midjans (sic) amb els que s’ha construït casi tota Ciutadella. L’associació Líthica ha estat l’ens encarregat de recuperar i dinamitzar aquest espai del que la mestra artesana Laetitia Lara n’extreu la inspiració per a les seves obres escultòriques.