La ruta

Què és Rere les passes de l’arxiduc? La iniciativa que us presentam pretén oferir una sèrie d’itineraris que ens endinsen en cada un dels pobles menorquins i els seus tallers artesans, i en alguns casos s’introdueixen altres elements relacionats amb l’artesania de l’Illa i el seu patrimoni. Els recorreguts sempre tenen algun lligam amb l’obra de l’arxiduc Lluís Salvador Die Balearen i les cites es destaquen en cursiva.

Per què l’arxiduc? Entre mitjans i final del segle XIX Lluís Salvador va descobrir una Menorca rural, humil, verge…, i en els seus escrits va recollir tot un seguit de dades que han permès a les generacions posteriors conèixer el passat més proper de l’Illa. Res no va passar per alt a aquest alemany polifacètic. A través de la seva obra s’han conegut els costums, les feines, els utensilis i les maneres de ser i de fer que més han caracteritzat els menorquins. Es podria dir que el que Lluís Salvador va conèixer fa referència a la relació vivencial dels illencs amb el territori. En aquest sentit, cal afegir que la riquesa natural de l’illa de Menorca i la seva preservació, per la qual cosa és reconeguda com a reserva de la biosfera, han estat fruit del treball de la societat menorquina i de la implicació d’aquells que a l’Illa han trobat l’equilibri perfecte entre tradició i contemporaneïtat, entre costums i innovació, entre societat rural i societat del segle XXI.

Menorca. La Menorca del segle XXI és aquella que residents i visitants han anat forjant al llarg dels anys. Terra d’ocupacions, d’intercanvi, d’emigrants, d’amors i d’acollida…, circumstàncies a què els menorquins s’han adaptat potser fruit del seu propi caràcter que Lluís Salvador va reflectir de la manera següent: puc afirmar que en les meves diferents estades a l’Illa i en els recorreguts que per ella vaig fer en tots els sentits, durant els quals em vaig trobar amb gents de totes les escales socials i de diferents cercles, mai me vaig topar amb una sola persona que no m’acollís amb tota hospitalitat.

Els artesans i les artesanes. Tots i cadascun dels participants d’aquesta iniciativa tenen la Carta d’Artesà o Mestre Artesà en el seu ofici, i en l’apartat agroalimentari es tracta sempre d’empreses distingides amb el Document de Qualificació Artesana que expedeix l’administració local.

Us convidam, doncs, a descobrir la Menorca artesana, a posar-vos en la pell de l’Arxiduc i a fer un joc que intercali el passat amb el present, i que us deixeu seduir per la gent, pel paisatge i per la cultura d’aquesta Illa.